Jag har tidigare skrivit om att jag tränar på att vila. Det är en viktig del i min rehabilitering och avgörande för att hjärnan ska kunna läka. Hur jag sedan vilar kan vara lite olika, men en gemensam komponent är tystnad. Hemma, i skogen eller vid havet. Ju lugnare och tystare det är runt mig, desto bättre mår jag. I den motsatta situationen, med mycket och stökiga ljud, blir det uppenbart hur ansträngande det är. Det är som att filterfunktionen är borta eller skadad. Jag kan inte ”stänga av” ljud utifrån.

Att vara i en verkligt lugn och tyst miljö får samma effekt på hjärnan som när man kyler en brännskada. Det svalkar.

Det är inte helt enkelt att hitta tystnaden. Eftersom min filterfunktion är skadad, blir jag snabbt medveten om störande ljud. Vårt moderna samhälle har en massa oljud för sig. Bilar, tåg, flyg, fläktar, radio, tv etc. En fond av ljud och oljud, vart man än vänder sig. Det blir nästan aldrig tyst.
Vill världen vara vänlig att hålla tyst en stund, jag försöker läka! Usch.. Jag känner mig som en gnällig gubbe. Skulle haft en käpp att vifta med också…

Det finns en del forskning kring vad störande ljud gör med hjärnan. Att det påverkar förmågan till koncentration och fokusering negativt och är stressande. Det inverkar negativt på samma områden som blir drabbade vid utmattningssyndrom.
Motsatt, positiv effekt kan man få av tystnad. Avstressande och läkande. Det finns studier som visar att nybildningen av celler faktiskt ökar, om hjärnan får vila från störande ljud. I tystnad. Inte så förvånande egentligen.

Jag har varit inne på det i tidigare inlägg; vi är inte designade för livet i det moderna samhället. Hörseln är utformad för att ta in information från en ”naturlig” omgivningen. En viktig uppgift är att snabbt upptäcka eventuella faror.

Ett vakande öra.

Det gäller faktiskt även när vi sover, varför det är bäst att sova i en tyst omgivning. I annat fall ligger hjärnan med aktiv bevakning av omvärlden via hörseln, hela natten. Sömnkvalitén försämras och det mår inte någon bra av. Särskilt inte den utmattade, som verkligen behöver sömn och återhämtning.

Jag hittar tystnad på olika sätt. När jag är ensam hemma, vilket inte blir så ofta, har jag nästan aldrig någon radio eller tv på. Inte ens musik. Ett alternativ är att åka ut i skogen eller till havet. Tyvärr så bor jag i en del av landet där det är nästan omöjlig att komma ifrån samhällets ljud. Motorvägars brus färdas åtskilliga kilometer, traktorer dyker upp på de mest udda ställen och flygplan passerar med jämna mellanrum på olika höjd.

I september hade jag privilegiet att kunna ge mig ut på en fjällvandring. Jag gick ensam och i ett område långt från civilisationen(Ingen mobiltäckning bl a.). Under den dryga vecka jag var ute, var det enda människotillverkade ljud jag hörde någon enstaka helikopter på avstånd.
Naturligtvis var det en massa andra ljud, främst från bäckar och forsar, men det var inget jag upplevde ha någon negativ inverkan. Snarare tvärtom. På det hela taget var det som att skicka hjärnan på en välbehövlig semester. Det kändes verkligen som att både den och kroppen ”kom hem”. När jag var på väg tillbaka till civilisationen fick jag ta det stegvis och långsamt.

Min hjärna ville inte skiljas från tystnaden.

Fjällvandring passar mig perfekt. Det gäller sannolikt inte för alla. Av olika skäl. Men det är inte just fjällvandring som är det viktiga. Det jag upplevde den där veckan, var en frånvaro av stressande faktorer på en mängd olika sätt. Inte minst ljud. Med en oerhört positiv effekt.
Det slår mig hur svårt det är att få till. En stessbefriad tillvaro. Tänk om man kunde lägga in den utmattade hjärnan på tyst ”vilohem” under några veckor eller månader. Dessvärre inte särskilt realistiskt. Inte i mitt liv just nu iallafall.

På olika sätt försöker jag hitta och skapa små oaser av tystnad i vardagen. Jag vill slå ett slag för öronproppar. På de flesta apotek finns en variant, avsedd för simning och konserter tror jag. Jag upplever att de förhållandevis effektivt stänger ute de mest stressande delarna av ljud; volym, skrammel etc. Det går ändå utmärkt att höra vad andra säger och delta i samtal. En livräddare i många sammanhang. De ligger alltid i jackfickan och kommer nog användas en del under de kommande helgerna.

Tystnad.

Julklappstips till utmattade kanske?


Tystnad är en bristvara

Science Says Silence Is Much More Important To Our Brains Than We Think(engelska)