Betraktelser längs livets slingrande stigar

En bra bok

Åtskilliga böcker finns om stress och utmattning. Jag kan erkänna att jag inte läst så många. Innan hade jag inte tid och sedan jag blev sjukskriven för att jag inte kunnat. Läsning har varit ett problem, vilket det är för många med utmattningsproblematik.

Det finns dock en bok, som jag både kunnat läsa och ta till mig. Väggen – En utbränd psykiaters noteringar av Pia Dellson. Pia är, liksom jag, psykiater och insjuknade i utmattningssyndrom en nyårsafton. Historien tar sin början kring insjuknandet och som läsare får man sedan följa hennes resa genom hennes noteringar.

Boken är skriven i en slags diktform, med korta betraktelser av hur utmattningssyndrom kan te sig. Texterna är mycket korta, men Pia lyckas med stor precision fånga åtskilliga aspekter av ett svårbegripligt tillstånd.

Sitter i en soffa
och längtar efter vatten
men orkar inte ta ett steg.
Ber inte heller om hjälp.
Vi är alla helt ovana vid
att jag behöver något
och inte skaffar det själv.
Så jag sitter törstig.

För mig har boken gett många olika saker. Det är en tröst och trygghet att känna igen sig. Jag är inte ensam. Den har också fungerat som en slags broms. När otålighet, rastlöshet och frustration slagit till, har jag i texterna återfunnit en acceptans kring det faktum att tillfrisknandet tar tid.
Den har faktiskt blivit lite av en maskot jag bär med mig i arbetsväskan. Vid behov av broms och reflektion hittar jag ofta ett par rader i den att luta mig mot.

Jag kan tänka mig att många, speciellt med utmattningssyndrom, redan stött på den här boken. Likväl tycker jag den förtjänar uppmärksamhet. Jag har inte hittat någon annan, som fyller så många funktioner inom sina pärmar. Relativt lätt för en trött hjärna, pricksäkert, tröstande och en förmåga att inge hopp.

Rekommendationen riktar sig inte enbart till den som själv drabbats. Jag tror det är en utmärkt läsning för anhöriga, vårdpersonal och andra som kommer i kontakt med utmattningstillstånd. Smyger också med en rekommendation till de som befinner sig i utmattningens gränsland. På väg in eller ut.

Energibalansen är ett konto
med begränsad summa.
Man måste tänka över
vad man lägger pengarna på
för de räcker aldrig
till allt man vill göra.

Om man lever
över sina tillgångar
tar de slut
och man får börja
tulla på krediten.

Det är en säker väg
mot personlig
konkurs.


Väggen – En utbränd psykiaters noteringar

”Jag minns att jag inte kunde tänka”, Svenska Dagbladet 2015-03-11


 

1 kommentar

  1. Martina

    Den är den bästa bok jag läst om utmattning

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: