Betraktelser längs livets slingrande stigar

Världens främsta influencer

Jag har ett nytt projekt på gång. Jag ska bli influencer. Världens främsta! Egentligen har jag jobbat på det ett tag. Ungefär sedan 2016. Det går riktigt bra om jag får säga det själv. Trägen vinner. Nu börjar saker falla på plats.
Världens främsta influencer känns som en inspirerande och realistisk målbild. Man ska sikta högt sägs det ju. 

Det här började egentligen som ett skämt. Jag sa på halvt allvar att jag inte vet vad jag ska bli när jag blir stor. Tidigare har jag sagt att jag ska bli trädgårdsmästare, vilket fortfarande kan kännas lockande. Nu slog jag till med YouTuber och influencer. Mest för att retas med ungarna. I deras värld befinner sig deras pappa ljusår från dylika begrepp.

Men så funderade jag mer på det. Jag tycker om utmaningar och är nyfiken. YouTuber kan jag kryssa av efter att ha skapat en kanal på den berömda plattformen och lagt ut några filmer(Uttalat med enorm glimt i ögat.). Fler kommer så småningom. Det är kul och en utmaning att jobba med filmer.
Nu uppfyller jag väl inte riktigt definitionen av en YouTuber. Det kanske behövs några miljoner följare också, men det betraktar jag som en mindre detalj i sammanhanget.

Influencer då? Jag har inget intresse av att blir reklampelare åt stora företag. Inte heller har jag någon önskan att utöva någon medveten påverkan på mina medmänniskors sätt att leva sina liv. I bästa fall kan sådant jag skriver tjäna något slags syfte i form av igenkänning. En källa till inspiration. En gnutta hopp. Det är ungefär den feedback jag fått i form av mail bland annat.
I ärlighetens namn tror jag inte att jag i dessa sammanhang kan kalla mig influencer, ens med den godaste vilja.

Men mitt mål står fast! Jag ska bli väldens främsta influencer. För mig själv! Min enda och främsta följare är jag själv. I mitt arbete med det här lyfter jag fram mina värderingar, min egen värdegrund som den eftersträvansvärda produkten. Mitt långsiktiga mål är att så långt det är möjligt leva det här livet på det bästa sätt jag förmår. Utifrån mina förutsättningar.

Det är lätt att fastna med blicken utanför sig själv. I tron att andra lever bättre och finare liv. Ivrigt påhejade av företag som mer än gärna använder influencers i sin strävan att öka kassaflöden, vinster och utbetalningar till aktieägare.

Risken är uppenbar att de egna värderingarna kommer i kläm eller faller i glömska. Resultatet blir en skavande känsla av otillräcklighet eller olust. Åt båda hållen. Otillräcklighet att uppnå den utifrån fabricerade bilden av ideallivet, men också olusten det medför att svika sina egna värderingar.

Det här sker i vårt dolda inre. Dolt för oss själva. För det mesta. Sannolikt med olika grader av ångest och depression som följd.

Ju mer jag tänker på det, desto mer tydlig och självklar blir min målsättning.
Jag ska bli världens främsta influencer.
För mig själv!

5 kommentarer

 1. Tomas

  Jag tittar på Wikipedia på svenska där influencer inte dyker upp utan istället influerare. I slutet så står det att det bärande syftet för en influerare är: Begreppet syftar främst på förtroendegivande personer med mål och möjlighet att påverka specifika målgrupper. Medans du påverkar dig själv käre vän så undrar jag vilka andra som skall få möjligheten att få ta del av din klokskap?? // Tompa

  • Niklas

   Det återstår att se… 😊

 2. Anonym

  Fin start, Niklas, lycka till med Fortsättningen!

  • Niklas

   Tack! 🙏🏻

 3. Anonym

  Men vad bra! Vi behöver fler som du som skapar den igenkänningen i dina texter som du kan. Och som inte köpt av olika företag. Undrar vad ungdomarna känner efter att de har gjort reklam för något som de egentligen inte tycker så mycket om, iallafall inte något de står för långsiktigt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.