Betraktelser längs livets slingrande stigar

Tänka färdi…

På dagens morgonpromenad funderade jag kring funderande. Att tänka färdigt tankar. Jag upplever att mitt tänkande ofta blir avbrutet. Det kan kännas som när man vill säga något i ett samtal, drar in andan och någon annan i det ögonblicket börjar prata. Någon minut senare görs ett nytt försök med samma resultat. Och så fortsätter det. Ofta hela dagen. Tanken förblir otänkt eller i bästa fall halvtänkt. Den läggs åt sidan och faller i glömska.

Mängden störningar tycks oändlig. Såväl yttre som inre. Är det inte pling från telefonen, knack på dörren eller en tallrik som går i golvet, så är det den ständiga inre monologa strömmen av borde, måste och skulle. Tankeverksamheten blir ett snuttifierat blurr.
Det är nästan så att det har skett en anpassning till förutsättningarna. Tankeprocesser begränsas till ett tidsmässigt utrymme på 45-60 sekunder. Mer omfattande filosoferande och kontemplerande som inte ryms i mallen får inte komma till tals. 

Tid finns egentligen i mängder, men den fylls ständigt med innehåll från olika håll. Sociala medier, TV, mobilspel etc. Jag kommer att tänka på sådana där barnpassningsställen på större varuhus där man kan lämna in sitt barn för att få handla i lugn och ro. Gör vi på samma sätt med våra hjärnor? Behöver vi en paus från det snurrande virrvarret? Jag kan med småleende irritation notera att jag själv återkommande ägnar mig åt dylika aktiviteter.

En del tankar kan för all del ta närmast oändligt med plats. Ofta tror jag det rör sig om olika varianter av loopar på temat oro. Med stark koppling till borde, måste och skulle. Loopar som snurrar varv på varv utan att egentligen leda någonvart. Snarare leder de till insomningsbesvär, koncentrationsproblem och dåligt psykiskt mående i olika grad.

Varför funderar jag över det här då? Jo, det hänger ihop med min kreativitet. Skrivande, ritande, målande, filmande etc. Det behöver tid för att fungera.

För mig är min kreativitet som att gå på upptäcksfärd i okänt land. Jag börjar gå längs en stig som ser spännande ut utan att veta vart den leder. Kanske har jag tänkt mig en riktning från början, men låter vägen och intuitionen leda mig. Det är stimulerande och spännande. Men för att det ska fungera behövs det som sagt tid och utrymme i tankarnas värld.

Rent fysiskt behövs naturligtvis lugn och ro. En störning leder till tappad tråd. Upprepade störningar kan medföra att det tar flera dagar att hitta den där tråden igen.

Sen måste jag helt enkelt bestämma mig för att prioritera aktiviteten. Som nu till exempel. Nu sitter jag och skriver den här texten.

För mig är det en kombination av vilja, prioritering och beslutsamhet som behövs för att jag verkligen ska sätta mig ner och börja skriva. Och övning! Jag övar på att prioritera kreativa processer. Ju oftare jag har gjort det desto lättare blir det. Det blir lättare att stänga ute störningar såväl yttre som inre.

När jag väl tagit mig tiden och kommit igång är det enormt tillfredsställande.

Att prioritera en tankeprocess.
Att tänka färdigt tankar.
Att utforska ett tankeområde.

Att skapa något.

12 kommentarer

 1. Brittis

  Precis så är det. I mitt fall hjälper meditation. Jag blir mer ”här” och kör inte längre till jobbet på autopilot!

  • Niklas

   Meditation är en fantastisk hjälp! 👍🏻

 2. midsommarros

  Politiker skolas säkert i detta, för då en politiker pratar får nog ingen annan en syl i vädret, kanske borde man ta den kursen, om det även kunde tillämpas på tänkandet😉 Meditation har jag inte testat, men att vistas i naturen har lite samma effekt på att slutföra tankar o funderingar😊

  • Niklas

   Meditation är fascinerande. Min upplevelse är att jag behövde typ 6 månader med daglig meditation innan jag började greppa vad det handlade om.
   Naturen är mer direkt. Nuförtiden blir det uteslutande naturen. 😊

 3. Christina

  Tack för dina fina inlägg! Känner igen mig så väl i det du beskriver.
  Jag har samma problem och blir så frustrerad på mig själv. Borde väl inte vara så svårt att tänka klart. Eller? Jo, det är fruktansvärt svårt ibland. Jag tappar ju tankarna samtidigt som jag försöker säga dem ibland. Önskar dig en fin helg och hoppas du får tid för dina tankar 🙂

  • Niklas

   Tack och en fin helg önskar jag dig! 😊🙏🏻

 4. Annette

  Håller med dig. Tid för funderande ska man unna sig.
  På jobbet idag refererade en kollega till en jämförande forskningsstudie om meditation kontra tv-zappande. Hjärnan visade samma påverkan och aktivitet. Kanske dags att uppgradera slözappande liggandes i soffan ?

  • Niklas

   Jag ägnar mer tid åt slözappande än åt meditation, så det låter bra! 😂

 5. Annika Tauberman

  Hej!
  Som alltid lika tänkvärda ord från dig 😊!
  Jag går in i syrummet och sätter på en ljudbok i bakgrunden. Lyssnar inte alltid men väljer en uppläsare med härlig röst. Detta ger mig kraft i mitt skapande och energi för stunden. Tankarna går lite fram och tillbaka men kretsar kring projektet jag håller på med för stunden.
  Självklart blir det även en hel del zappande i soffan också😃

  • Niklas

   Alla kan hitta sin egen vrå att komma till ro i tror jag. Ibland kan det kanske kräva lite letande bara.
   Ha en fin helg och zappa lugnt! 😊

 6. terol74

  När jag gick på KBT för utmattning/depression så fick jag lära mig att tänka färdigt. Oavsett om tanken var god eller ond. Jag brukar säga att jag tänker färdigt och sedan kan jag ”slänga bort” tanken. Det hjälpte mig oerhört och det är något jag fortsätter med än idag.

  • Niklas

   Ja precis! Påminner mycket om den typ av mindfulnessmeditation jag ägnat mig åt. Sen gäller det att inte hålla kvar tankar. Vare sig de är goda eller onda. Kan vara lurigt.
   Gott att höra att du har med dig och använder bra saker du fått med dig från terapi. 😊

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.