Betraktelser längs livets slingrande stigar

Mer än ord

En bild säger mer än tusen ord. Jag har fastnat i det uttrycket efter samtal som jag nyligen hade med min kompis Tomas. En bild säger mer än tusen ord. Alltså inte fler utan mer. Bilden förmedlar något bortom orden. Där ord inte räcker till.

Ena stunden känns det fullständigt självklart och nästan banalt att skriva om det här. I nästa är det som att jag får en skymt av något större. Jag håller andan och försöka fånga det. Flyktigt som en dröm. Ena stunden känns det rakt och enkelt för att i nästa kännas flummigt och löjeväckande. Så jag tänkte att det är lika bra att jag försöker skriva om det.

Jag har under stor del av mitt liv betraktat mig som en tänkande och förnuftig människa. Förnuftig på det rätt tråkiga och vuxna sättet. De senaste åren har jag börjat lära känna andra sidor av mig själv och livet. Det här rör sig nog längs de stigarna.

Så. En bild säger mer än tusen ord. Vadå mer? Vad finns mer i bilden. Som exempel kan jag tänka mig en målning. Olika färger bildar ett motiv på en duk. Blommor i en vas eller ett landskap. Det kan ju vara vackert att se på.
Det intressanta blir när man börjar fundera på hur färgerna hamnat där. Handen som fört penseln. Handens rörelser som styrs av känslor, intentioner, intuition, tankar. Frukter av ett liv med erfarenheter, reflektioner, händelser. Glädjeämnen och sorg. Kulturella avlagringar som ärvts genom generationer. Omvärldens inverkan i alla dess oräkneliga variationer.

Mängden faktorer förlorar sig snart i mängden faktorer. Var tar rymden slut är kanske en besläktad fråga.

Konstnären i fråga är sannolikt endast medveten om en bråkdel av vad som kanaliseras genom handens penselrörelser. Hen bara målar.

Men det talar till oss. Där bortom färgerna på duken. Kanske känner jag ett svagt obehag, medan du känner dig upplivad. Vi kan inte förklara varför. Det ligger bortom orden.

Samma resonemang kan föras kring dans, sång och mycket annat. Genom konstnärliga uttryck förmedlas oändligt mycket mer än det man registrerar med ögonen. Men det finns där. Konsten talar till oss. Om vi låter den göra det.

En sak Tomas pratade om var hämtat från en bok. Jag minns det inte exakt, men ungefär såhär: Om vi ska lära våra barn om havet och vågornas rörelser kanske dans vore ett bättre sätt än böcker. Tål att tänkas på. Tycker jag.

Det bör nämnas att även ord kan säga mer än tusen ord. Beroende på hur de används.

Den här texten består av 441 ord.
Jag tänker att jag målat en bild med dem.
Som kanske säger mer.

Jag tycker den här bilden är spännande och kan få många tankar och känslor kring den. Konstnären önskar vara anonym.

1 kommentar

  1. Helena

    Mycket tankeväckande text. Tack för att du delar med dig av dina funderingar. Att läsa dina texter får mina tankar att snurra ett extra varv och inte bara harva på i samma spår.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: