Betraktelser längs livets slingrande stigar

Intuitiv orientering

De senaste åren har jag under 1-2 veckor i början av september begett mig långt upp i den svenska fjällvärlden. Med mig ner från fjällen har jag alltid en mängd tankar och intryck. Att tillbringa tid borta från samhälle, internet och kontakt med omvärlden ger goda möjligheter till eftertanke och reflektion. Årets resa förde med sig nya insikter, en oväntad ny vänskap och mängder med inspiration.

Liksom de tidigare åren blev resan inte som jag tänkt mig. Väder och omständigheter medförde att planer fick ändras och nya beslut tas. Den här gången styrdes mina val utifrån mitt uttalade behov av vila i kombination med bistert väder. Planerna på storslagna turer till glaciärer och spektakulära scenerier fick stryka på foten för en betydligt lugnare och mer lågmäld vistelse.

Lågmäld på ett yttre plan skulle jag nog säga. Istället för omfattande vandring har jag tillbringat tiden med kortare dagsturer, läsning och samtal(!). Ett möte som hade kunna passera med ett utbyte av artighetsfraser utvecklades istället till en vänskap, som jag kommit att räkna till de nära. Våra samtal rörde sig över vitt skilda områden och kännetecknades av öppenhet och förtroende. Centralt var livets egenheter och dess benägenhet att ibland följa krokiga stigar.

Min nyfunne vän citerade några ord av Dag Hammarskjöld.

Pröva icke vart varje ditt steg för dig:
endast den som ser långt hittar rätt.

Dag Hammarsjköld, Vägmärken, 1963

Det finns mycket visdom i dessa ord och de är värda att återkomma till i olika sammanhang. För mig handlar de om att lyfta blicken. Att ta ut en slags mental kompassriktning mot vart och vad jag vill. Sen kanske stegen inte alltid tydligt bär i den riktningen.

Dag Hammarskjölds ord blev nästan som en undertitel till min resa. Mitt mål var återhämtning och tid för reflektion och det var precis det jag fick. I högre grad än om jag följt mina ursprungliga planer, vilka i stort sett samtliga fick överges. I deras ställe fick hjärta och intuition överta ansvaret för stegens riktning.

Med mig hem från min resa och har jag några minnesföremål. En sten, en fjäder, en torkad fjällblomma och en bit blekt dvärgbjörksstam. Utöver att vara fina tjänar de som ett slags byggstenar jag plockat upp längs min väg. Ett komplement till nya minnen, tankar och upplevelser jag fått med mig. Inte minst en ny vänskap. Tillsammans bildar de en helhet och ytterligare en pusselbit på min resa genom livet.

En blekt bit dvärgbjörksstam. En torkad fjällblomma; Fjällskära(Saussurea alpina), som luktar vanilj. En sten; magnesit. En vacker fjäder, kanske från en fjällvråk. Min kompass.

Med ett öga på kompassen kommer stegen i långa loppet leda i rätt riktning. Vägen dit kan ibland gå i krokar och återvändsgränder. Intuitionens väg sammanfaller inte alltid med den planerade. Och faktum är att det är kanske på de där oplanerade stigarna de riktiga guldklimparna väntar.

2 kommentarer

 1. Anonym

  Fint du skriver om mötet med en annan människa som du träffat under din vandring och pratar om ditt möte med värme och kallar det för nära möte. Har funderat mycket just vad som krävs i ett möte för att man skall kalla det nära, vilka beröringsparametrar som skall till.
  En del människor har man känt länge utan att egentligen känna dem på riktigt. Medan möten som bara klickar och förtroende uppstår och man får känslan av att man kommer varandra nära. Har själv under livets gång upplevt några sådana möten att man möts här och nu med det som är aktuellt i ens liv i stunden och det varit på en tågresa eller på en flygplats. Mänskligt att vilja få uppleva den känslan om och om igen.
  Börjat tänka att jag sparar det som fragment i mitt liv och något som jag vårdar ömt i mitt livsarkiv.

  • Niklas

   Tack för din fina kommentar och intressanta funderingar. Kanske öppenhet och ärlighet är delar. Prestigelöshet. Kan nog vara bra förutsättningar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.