Betraktelser längs livets slingrande stigar

En liten pippi

Precis hemkommen från en kvällspromenad med hunden(Lilo) längs stranden. Det har varit rätt varmt idag och både jag och Lilo behövde en svalkande tur vid havet. Långsamt strosande. Hon luktar på alla intressanta doftspår och jag tittar lite förstrött på fågellivet. Titta på fåglar är ett intresse jag haft ett par år. Jag är fascinerad av vilken mängd olika arter det finns. En enorm variation av storlekar, färger och former. För att inte tala om många arters imponerande flyttmanövrar de genomför två gånger per år.

Mitt i vårt strosande kommer en bil nerkörande på stranden. En ovanlig fågel(svartbenad strandpipare) har siktats och entusiasterna styrs via appar till platsen för fyndet. Strax efter kommer ytterligare en stor SUV. Tre medelålders herrar kliver ur och börjar söka av stranden genom stora tubkikare på stativ.

Jakten på krysset. Längtan att få fylla ytterligare en av de tomma luckorna i samlingen. Jag vet hur det känns. Glädjen över att få se en ny fågel. Tillfredsställelsen att öka på samlingen av beskådade fåglar med ytterligare en.

Jag är med i ett par fågelgrupper på Facebook. Där kan man få en inblick i till vilka ytterligheter en hobby som denna sträcka sig. Arter delas in i underarter, hybrider, fåglar med färgfel etc. Kunskaperna och erfarenheterna en del medlemmar har är imponerande. Ingen fågel passerar utan att identifieras med namn, kön, ålder och eventuella andra attribut.

I höstas genomförde jag min årliga fjällvandring. Denna gång genom Padjelanta nationalpark. Med mig hade jag kikaren. Det är kul med möjligheten att kanske få se någon fågel som inte finns på hemmaplan. Fjällripa har t ex, mig veterligen, hittills inte siktats i Halland. Fågelskådandet är inte på så stort allvar för mig, men kul och lite spännande.

Ungefär mitt under vandringsveckan kom jag till ett av samernas sommarvisten. Jag stannade över natten och hade trevliga samtal med de samer som driver fjällstugorna där vandrare kan hyra en säng över natten. På morgonen pratade jag en god stund med en same som delvis förtjänade sitt levebröd genom fiske efter röding. Utöver rennäringen. Jag levde i en föreställning att han hade god koll på växt- och djurlivet på fjället, så jag frågade honom om en för mig okänd fågel i ett buskage bredvid oss. Han tittade och sa långsamt ”Ja du.. Det där är en liten pippi.”

Jag sitter nu och funderar över dessa två förhållningssätt till fåglarna. Hur de skiljer sig åt. För samen(just denne man iallafall) är den lilla fågeln en av många små pusselbitar i den värld han lever i tänker jag. En av många små delar som tillsammans bildar en helhet. Fågeln är varken viktig eller oviktig. Den finns där för att fylla sin plats i helheten. Mina erfarenheter av att vara i fjällen stämmer med den tanken. På något sätt blir min plats i den här världen tydligare där. Min och fågelns.

Med katalogiserandet, sorterandet och samlandet finns det kanske en risk att den där tanken och känslan går förlorade. Fåglarna skiljs ut ur helheten. Inget fel i det kan jag tycka. Det är en fin och givande hobby att titta på fåglar. Men det kanske kan få illustrera hur vi människor nog ofta förhåller oss till den värld och helhet vi är en del av. Vi betraktar den genom diagram, kikare och appar. Istället för att ta ett större perspektiv där vår egen plats och roll är en del.

Jag tittade lite efter den lilla pippin där på stranden. Sen la jag bort kikaren och återvände till Lilos och min kvällspromenad.

9 kommentarer

 1. terol74

  Jag är glad över att du skriver igen. Tack.
  Gå med hunden, jag har två, är oftast väldigt bra för hjärnan.

  • Niklas

   Tack! Ja, en hundpromenad är nästan alltid välgörande för hjärnan. 🙂

 2. Catharina Jern

  Hundar är i nuet och för mig finns det en stund varje dag att vara med dem i nuet, stor tacksamhet.

 3. Sara

  Åååå, så fint att läsa dina texter igen🙏🏻
  Jag är ny hundägare sedan 1 år, och jag fullkomligt älskar livet med hund, just för det är här och NU❤️ Önskar dig en helg!

  • Niklas

   Ha en fin helg du med! 😊

 4. Gunilla Carlsson G

  Tack för att du delar med dig av dina tankar, ja visst är det viktigt att vi ser oss själva som en del av en större helhet.
  Älskar också promenaderna med mina 2 hundar 😉❤️

  • Niklas

   Kul att du uppskattar det jag skriver. En hund(eller två, eller fler) är verkligen något mer än bara ett husdjur. 😊🐾❤️

 5. Jenny Erica

  Hej! Vilken fin blogg du har, uppskattar hur du delar med dig och skriver. Hittade hit idag 🙂

  • Niklas

   Kul att du gillar den! Jag ska ta en titt på din blogg. 😊

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.